Ge huden tid

Låt huden vänja sig vid de nya produkterna i lugn och ro.

Om du alltid har varit van vid att använda vanliga hudvårdsprodukter, så kan byte till naturkosmetika kännas osäkert. Du kanske ställer frågor som, ”Kommer min hud att reagera på något sätt?” eller ”Vad händer om produkterna inte passar min hy?” Det är bra att ta hänsyn till att ett byte från vanlig kosmetika till naturkosmetika, kan orsaka att huden genomgår en reningsprocess.

Reningsprocessen är helt normal

Vad är en reningsprocess och hur syns den på huden?

Reningsprocessen kan märkas genom att det uppkommer små hudutslag eller finnar på huden eller så blir huden extra torr och överdrivet känslig. Detta är helt normalt då man byter sina vanliga hudvårdsprodukter mot naturkosmetika, eftersom hudens mikrobiella balans och funktion förändras. Ingredienser som används i vanlig kosmetika, t.ex. silikonderivat, kan få huden att kännas slät, men i verkligheten kan de upprätthålla den s.k. latenta inflammationen under huden. Det beror på att de gör huden steril och i dessa förhållanden kan inte hudens goda mikrober leva. När vi däremot för in ämnen i huden som våra hudceller känner igen och kan använda, kan resultatet bli en reningsprocess där hudens egen produktion av fett och talg aktiveras och inflammationen som kan ha legat under ytan blir synlig. Därför kan hudproblem, som utslag, finnar och torrhet uppkomma, men är helt normalt.

Regelbundenhet belönas

Reningsprocessen av huden varar vanligtvis från ett par dagar till några veckor och därför bör du ge din hud tid att vänja sig vid de nya produkterna. Hudcellernas förnyelserytm är ca 30 dagar. När du kommer ihåg att ta hand om din hud regelbundet och samtidigt tillfälligt minska användningen av smink, så kommer resultatet att belöna dig senare!

Huden ska dock inte reagera på nya produkter genom exempelvis sveda, upphettning eller stark rodnad. Om detta inträffar ska du omedelbart sluta använda produkterna. Detta hör nämligen inte till saken, utan indikerar att du kan vara överkänslig mot någon av ingredienserna i den nya produkten eller att du kan ha använt en alltför aktiverande produkt, t.ex. ett starkt exfolierande medel för din hud.