STRESS PÅVERKAR HUDEN

Genom att minska stress värnar du också om din hud.

Vem av oss lider inte av stress då och då, speciellt i dessa utmanande tider. Det sägs att kortvarig stress till och med kan vara bra för oss och få igång oss när vi behöver det. Men fler och fler människor verkar lida av långvarig stress, vilket håller oss i ett påfrestande läge utan anledning.

När vi är i ett sådant tillstånd är det bara kroppens nödvändiga funktioner för överlevnad som fungerar – det vill säga hjärtat pumpar blod, hjärnan drar snabba slutsatser och musklerna är spända och redo för handling. Matsmältningen å andra sidan går på sparlåga och andningen är också ytlig. Detta påverkar förstås också huden. När stresshormonerna ökar i kroppen och syretransporten eller matsmältningen inte fungerar som den ska, kan det hända att huden börjar visa symtom i form av olika utslag, acne eller eksem.

Ur hudens och hela kroppens synvinkel skulle det vara viktigt att känna igen de situationer där stressnivåerna lätt stiger för högt. När du börjar märka och kan förutse dessa situationer, kan du också lättare använda hjälpmedel för att hantera dem. Visst, ibland kan livet vara oförutsägbart och det är omöjligt att kontrollera allt, men tipsen nedan kan vara värda att testa i situationer då du känner dig stressad.

Andas djupt. På t.ex. youtube finns det många guider över olika andningstekniker som kan sänka stressnivåerna. Där kan man hitta någon som passar en. Du kan också pröva detta enkla andningstips: andas långsamt in medan du räknar till tre, håll andan medan du tyst räknar till sex, andas långsamt ut medan du räknar till tre och håll igen andan tills du ränkat till sex. Upprepa så många gånger som känns bra.

Massera nacken med en avslappnande olja eller kräm. För detta ändamål passar t.ex. Hohde Relax kräm eller Hohde ansiktsolja utmärkt. Detta är ett enkelt sätt att slappna av, även mitt under arbetsdagen och rekommenderas speciellt om hårbottnet eller ansiktet visar tecken på stress. När blodcirkulationen i nacken och halsen förbättras och stelheten lindras, kommer även hårbottnet och huden i ansiktet att må bättre. Hemma kan du även massera in ansikte och dekolletage med ansiktsoljan.

Prova “sköldpadda” -ställningen på golvet. Yoga ställningen, som kallas “barnets viloställning” är väldigt avslappnande. Hämta t.ex. din gymmatta och gå ner på golvet, lägg knäna under magen, händerna åt sidorna och för pannan mot golvet. Du kan vara i positionen i t.ex. fem minuter och försök samtidigt observera hur spänningarna i din kropp slappnar av.

Massera tinningarna med eterisk olja. Du kan välja din favoritbasolja (t.ex. jojobaolja) och eteriska olja (t.ex. lavendelolja). Blanda ihop 3 droppar eterisk olja med 10 ml basolja i en liten flaska. Massera denna blandning på tinningarna när det behövs. Du kan också använda Hohde ansiktsolja för detta ändamål.

Drick en kopp örtte. Varmt örtte kan också hjälpa till att slappna av. Bra örter för avkoppling är t.ex. citronmeliss, hallonblad, fänkål och lavendel.

I stressiga situationer är det speciellt viktigt att satsa på skonsam hudvård. Planera in en stund för t.ex. skön ansiktsbehandling. Använd inte produkter som är för starka och försök minska kemikaliebelastningen. I ett stresstillstånd kan kroppen nämligen inte tolerera någon extra belastning. I produktserien HOHDE NATURAL kan du hitta kvalitativa produkter som passar känslig och stressad hud.