Greenwashing

Greenwashing, d.v.s. grönmålning eller gröntvättning, kan förvirra användaren av kosmetika. Läs tipsen om vad du ska uppmärksamma dig på när du köper naturkosmetika. Naturkosmetika har blivit allt mer populärt under de senaste åren, vilket också har gett upphov till ett fenomen som kallas “greenwashing”, där man försöker maskera helt syntetiska råvaror till äkta naturkosmetika, exempelvis med hjälp av påhittade certifikat och symboler. Läs våra följande tips om vad som är bra att kolla upp innan du köper naturkosmetika.

1. Påståenden kan vara vilseledande

Observera att olika påståenden kan vara förvirrande. Vegansk kosmetika är exempelvis inte alltid automatiskt naturkosmetika. Även om det på produkten står “naturligt” med stora bokstäver, så är det fortfarande inte nödvändigtvis naturkosmetika. Var också försiktig med ”innehåller inte” anspråk. När det gäller dessa kontrolleras kosmetika som produceras i EU (åtminstone till viss del), men kosmetika som beställs från annat håll kan ha en mängd olika ”innehåller inte” anspråk. Till exempel “inga parabener”, “inga parfymer”, “inga allergener” etc. Dessa säger dock inget om produktens naturlighet.

2. Kolla innehållsförteckningen

När det gäller äkta naturkosmetika har listan över ingredienserna oftast öppnats upp och man har förklarat vad varje ingrediens är. Detta kan hjälpa till att förstå om serien är naturkosmetika eller inte. Genom att kolla igenom produktseriens material eller läsa mer på webbplatsen kan du ta reda på om det finns ytterligare information om råvarorna och fullständiga INCI-listor och inte bara en lista på ingredienserna.

3. Undersök certifikatet

Certifierad naturkosmetika är lätt att känna igen utifrån ett korrekt certifikat. Särskilt välkända och pålitliga certifikat för naturkosmetika är de internationella certifikaten från ideella organisationer, såsom Natrue eller Cosmos-standarden, vars certifierare till exempel är Ecocert, Soil Association, BDIH, ICEA och Cosmebio.

4. Ställ frågor direkt till tillverkaren eller importören

Om du är osäker på om en produktserie är äkta naturkosmetika, så kan du även kontakta tillverkaren eller importören för att ta reda på saken. Du kan t.ex. fråga varifrån produktens doft kommer. Om produkterna är genuin naturkosmetika kommer doften från äkta eteriska oljor. Det är väldigt typiskt att s.k. gröntvättad kosmetika har en syntetisk doft.

När du hittar ett eget pålitligt märke för naturkosmetika, så berätta det till en vän som möjligtvis skulle vara intresserad av samma produkter. Så här stöttar du en äkta operatör och gör din vän en tjänst!

Produkterna i HOHDE serien är tillverkade i Finland av 100 % naturliga ingredienser och är certifierad naturkosmetika.