Varför naturkosmetika?

Om du undrar varför du ska föredra naturkosmetika istället för vanlig kosmetika, så finns det många goda skäl till det!

En anledning är miljöeffekterna, för vid tillverkning av naturkosmetika beaktas koldioxidavtrycket och effekterna av produktens tillverkning, men även vad som händer efter att produkten använts.

Naturkosmetikans råvaror kommer huvudsakligen från växter och inte t.ex. från petroleumdestillationsavfall. Råvarorna återvinns och bryts ner som sådana i naturen och ansamlas inte i människor eller mikroorganismer i vattendrag.

Inom högkvalitativ naturkosmetika föredras mer hållbara odlingsmetoder, som ekologisk odling. Dessutom är råvarorna av bättre kvalitet, man väljer t.ex. kallpressade oljor vars hudvårdande effekt är bättre än raffinerade oljors.

I tillverkningen av naturkosmetika är det inte tillåtet att använda genetiskt manipulerade eller bestrålade råvaror, helt kemiska UV-skyddsmedel, syntetiska doftämnen, färgämnen eller konserveringsmedel.

Ur hudens synvinkel är det också mer vettigt att använda naturlig kosmetika, eftersom huden kan utnyttja växtbaserade råvaror bättre än syntetisk silikon. Silikon skapar visserligen en steril och fuktavdunstande film på hudens yta, men silikon stödjer inte funktionen av hudens nyttiga mikrober eller celler till skillnad från exempelvis vegetabiliska oljor.

Människan är också en del av naturen och ju renare naturprodukter vi använder för hudvård, desto bättre fungerar vårt gemensamma ekosystem.

Välj klokt när du köper kosmetika.